Musiikin uusi päätoimittaja

FT Lasse Lehtonen on valittu Musiikin uudeksi päätoimittajaksi. Lehtonen siirtyy pian väistyvän päätoimittaja Milla Tiaisen paikalle ja aloittaa työskentelynsä kesäkuussa yhdessä päätoimittajien Laura Wahlfors ja Tuire Ranta-Meyer kanssa.

Lehtonen on väitellyt Helsingin yliopistosta vuonna 2018 ja toimii tällä hetkellä Tokion yliopiston vierailevana tutkijana. Hänen tutkimusalaansa kuuluu japanilainen musiikki. Lehtosen teos Japanilainen musiikki (Gaudeamus 2019) oli Vuoden tiedekirja -ehdokas. Aiemmin Lehtonen on toiminut Suomen Etnomusikologisen Seuran julkaiseman Musiikin suunnan päätoimittajana. Kesäkuussa Musiikki-lehdessä aloittava Lehtonen on innoissaan uudesta pestistään.

-Suomen pitkäikäisimpänä vertaisarvioituna musiikkitieteen julkaisuna Musiikilla on aivan erityinen painoarvo kotimaisen musiikintutkimuksen julkaisemisessa ja tieteellisenä keskusteluareenana. Olen valtavan iloinen päästessäni kantamaan oman korteni kekoon suomalaisen musiikintutkimuksen hyväksi osana kunnioitettavaa jatkumoa yhdessä Laura Wahlforsin ja Tuire Ranta-Meyerin kanssa, Lehtonen iloitsee.

Vuoden 2019 alusta Musiikki siirtyi kaikille avoimeksi verkkojulkaisuksi. Nykyään lehteä julkaistaan osoitteessa musiikki.journal.fi. Verkkopohjaisuus on muuttanut tieteellistä julkaisutoimintaa merkittävästi.

-Pidän tärkeänä, että myös Musiikki seuraa tätä kehityskulkua. Avoimen tieteen periaatteen mukaisesti lehdessä julkaistut tutkimustulokset ovat nykyään välittömästi kaikkien saatavilla, mikä on valtava etu niin tutkijoiden kuin yleisönkin – viime kädessä siis tutkimuksen – kannalta. On odotettavissa, että tämän myötä Musiikin painoarvo suomalaisen musiikintutkimuksen julkaisufoorumina kasvaa entisestään, pohtii Lehtonen.

Lehtonen kiittelee tähänastisen päätoimittajatiimin työtä lehden siirtämisestä verkkojulkaisuksi. Hänen mukaansa nyt olisi aika keskustella myös lehden julkaisufoorumiluokituksesta.

– Huomioiden Musiikin merkityksen suomalaiselle musiikintutkimukselle on realistista ajatella, että lehden julkaisufoorumiluokitus nostettaisiin jatkossa tasolle 2 (johtava taso). Tavoite luokituksen nostamisesta ei ole lehdelle mikään itseisarvo, vaan kyse on laajemmin arvonannosta kotimaisilla kielillä julkaistulle musiikintutkimukselle. Tässä tavoitteessa ydinasemassa ovat tutkijat. Kannustankin erittäin lämpimästi aivan kaikkia Suomessa toimivia musiikintutkijoita julkaisemaan Musiikissa; lehteä ei olisi ilman suomalaista musiikintutkimusta. Muistutan samalla, että Musiikki ottaa vastaan myös kirja-arvioita ja muita tiedemaailmaa ja tutkimusta käsitteleviä kirjoituksia. Tehdään kaikki parhaamme suomalaisen musiikintutkimuksen eteen jatkossakin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *