Uusi julkaisu Acta Musicologica Fennica -sarjassa

AMF 28 – Ari Poutiainen: Stringprovisation – A fingering strategy for jazz violin improvisation

stringprovisation-frontcover Ari Poutiaisen väitöskirja keskittyy viulunsoiton vasemman käden tekniikkaan, esitellen nk. sormitusskeemoihin perustuvan sormitusstrategian jazzviuluimprovisointia varten. Työssä tiivistyy tekijän taiteellisessa toiminnassaan toteuttama ja tutkima innovatiivinen tekninen ilmaisukeino. Väitöskirja on alallaan Suomen ensimmäinen.

Modernin jazzimprovisoinnin tuottaminen viululla edellyttää soittajalta usein erityisiä, jopa ”epäortodokseja” soittoteknisiä sovellutuksia. Stringprovisation –sormitusstrategia on tuore näkökulma jazzviuluimprovisoinnin vasemman käden soittotekniikkaan, joka perinteisesti hyödyntää suhteellisen rajoittunutta osaa viulun otelaudasta. Viitekehyksenä ja lähtökohtana toimivat sormitusskeemat, joita sovelletaan idiomaattisiin modernin jazzin sävelkulkuihin. Skeemojen avulla on mahdollista hallita improvisoidussa ilmaisussa joustavasti viulun koko otelauta.

Väitöskirjassa on kaksi osaa. Ensimäisessä osassa Poutiainen määrittelee skemaattiseen sormittamiseen tukeutuvan teknisen lähestymistavan ja tutkii sen esiintymistä klassisen ja jazzmusiikin viulu-, kitara- ja mandoliinikirjallisuudessa. Toisessa osassa Poutiainen esittelee osana taiteellista työtään kehittämänsä strategian, jossa paneudutaan esimerkiksi asemasoitto-, asemanvaihto-, jousitus-, ja improvisointitekniikkaan. Lisäksi hän tuo strategian osaksi käytäntöä kattavin esimerkein sekä erityisesti kahden, moderniin jazziin sitoutuvan laajan sovellutuksen kautta.

Poutiainen tiivistää omin sanoin: ”Työssä keskitytään – näin kansantajuisemmin ilmaistuna – siihen miten sormet liikkuvat ylös ja alas, pitkin ja poikin viulun otelaudalla. Ja miten juuri voidaan tehokkaammin käyttää hyödyksi otelaudan ylempi, usein teknisesti erittäin haastavaksi koettu osa. Skeemoihin perustuva sormittaminen on varsin uusi näkökulma ja se voi saavuttaa jatkossa merkittävän aseman viulun sormitustekniikassa. Työni tarjoaa paljon mielenkiintoista aineistoa myös klassisille viulisteille ja se avaa kiehtovia mahdollisuuksia esimerkiksi varhaisviulupedagogiikan parissa.”

Uutuusjulkaisua saa tilattua suoraan seuran sihteeriltä hintaan 30 € + postituskulut.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *