MTS esittäytyy: Puheenjohtaja Milla Tiainen

 

Nimeni on Milla Tiainen ja olen toiminut Suomen musiikkitieteellisen seuran puheenjohtajana vuodesta 2020. Tämä luottamustehtävä on suuri etuoikeus. Arvostan kovasti puheenjohtajan roolin suomia mahdollisuuksia seurata musiikintutkimuksen alaa sekä osallistua yhdessä muiden kanssa alamme toiminnan pohtimiseen ja kehittämiseen.

Koulutukseltani olen Turun yliopiston musiikkitieteestä väitellyt filosofian tohtori. Olen myös musiikkitieteen dosentti Helsingin yliopistossa. Pysyvä työni on Alma materissani Turussa musiikkitieteen yliopistonlehtorina. Olen parhaillaan tutkimusvapaalla johtaen yhdessä taidehistorioitsija Katve-Kaisa Kontturin kanssa monitieteistä, Koneen Säätiön rahoittamaa hanketta ”Taidetyö ja talouden uudet muodot” (2020–2024). Hanke tutkii musiikin ja muiden alojen taiteilijoiden työnkuvia nykypäivän Suomessa keskittyen taiteen tekemisen, erilaisten toimeentulon muotojen ja niihin liittyvien ongelmien välisiin suhteisiin taiteilijoiden työssä ja identiteetissä. Lisää projektista voi lukea täältä:
https://sites.utu.fi/artlabour/


Ennen pestiäni Turun yliopistossa työskentelin vuosina 2015–2018 Helsingin yliopiston musiikkitieteen ma. yliopistonlehtorina sekä musiikkitieteen ja etnomusikologian professorin sijaisena. Vuodet 2008–2014 vietin Isossa-Britanniassa työskennellen mediatutkimuksen lehtorina ja kandiohjelman johtajana Anglia Ruskin -yliopistossa. Tämä alanlaajennus syvensi ymmärrystäni etenkin digitaalisten teknologioiden keskeisestä, osin mullistavasta roolista kaikilla yhteiskunnan ja kulttuurin aloilla, mistä on paljon hyötyä myös musiikintutkimuksessa.


Oma tutkimukseni liittyy vahvimmin musiikin esitystutkimukseen, sellaisiin kulttuurisen musiikintutkimuksen osa-alueisiin kuin musiikin ja sukupuolen tutkimus ja ekokriittinen tutkimus sekä ihmisäänen tutkimukseen. Turun yliopistosäätiön palkitsemassa väitöskirjassani Becoming-Singer (2012) tarkastelin musiikin rakentumista klassisten laulajien käytännöissä yhdistämällä Sibelius-Akatemian laulunopiskelijoiden parissa tehtyä etnografista kenttätyötä esitys- ja oopperantutkimukseen ja todellisuuden prosessiluonnetta koskevaan filosofiaan. Väitöskirjan lisäksi olen julkaissut edellä mainittuihin tutkimusalueisiin liittyen monografian Säveltäjän sijainnit (2005), toimitetut teokset Musiikin ja teatterin tekijöitä (2005) ja Musical Encounters with Deleuze and Guattari (2017) sekä lukuisia artikkeleita kotimaisissa ja kansainvälisissä kirjoissa ja lehdissä. Olen toimittanut musiikin-, taiteen- ja kulttuurintutkimukseen liittyviä erikoisnumeroita moniin lehtiin, kuten Body&Society, Cultural Studies Review ja Polish Journal of Aesthetics. Lisätietoa julkaisuistani löytyy täältä:
https://www.utu.fi/fi/ihmiset/milla-tiainen


Olen myös 2000-luvulta asti tutkinut, miten sellaiset ihmistieteiden tärkeät teoriavirtaukset kuin uusmaterialismi ja posthumanismi voivat laajentaa ymmärrystämme musiikista ja muista taiteista sekä näiden alojen metodologioita. Olin perustajajäsen ja johtoryhmän jäsen Euroopan laajuisessa, EU:n rahoittamassa tutkimusverkostossa
New Materialism (2014–2018). Vuosina 2017–2020 olin yksi Musiikki-lehden päätoimittajista. Kuulun myös aktivistisen musiikintutkimuksen yhdistys Suoni ry:n jäsenistöön.


Musiikkitieteellisessä seurassa toivomme alati palautetta ja ideoita seuran jäseniltä, joten toivotan kaikenlaiset yhteydenotot ja ehdotukset yhteistyöstä sydämellisesti tervetulleiksi!     

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *