MTS esittäytyy: Hallituksen varajäsen Riikka Hjelt

Olen toiminut MTS:n hallituksen varajäsenenä syksystä 2021 alkaen, yhdistyksen jäsen olen vuodesta 2014 saakka. Suhteeni musiikkiin on sekä käytännöllinen että teoreettinen. Toimin päätyönäni klassisen laulun opettajana Keravan musiikkiopistossa, ja freelance-muusikkona olen työskennellyt vuosituhannen alusta saakka moninaisissa tehtävissä niin konsertti- kuin oopperalaulajana.

Tein laulupedagogin opintoihin kuuluvan lopputyöni Metropolia Ammattikorkeakoulussa saksalaissuomalaisesta säveltäjästä Richard Faltinista. Työ oli pienimuotoinen katsaus Faltinin elämäntyöhön, fokuksessa hänen yksinlaulunsa, joista suuri osa oli tuossa vaiheessa vielä julkaisemattomia. Etsiessäni nuottikäsikirjoituksia Kansalliskirjaston arkistoista vastaan tuli myös muita tutkimattomia aarteita ja askel kohti teoreettisempaa musiikintutkimusta ja Faltin-väitöskirjaa oli peruuttamattomasti otettu.

Perustin Richard Faltin -musiikkiseuran syksyllä 2010 ja vuoden 2011 alussa aloitin musiikkitieteen jatko-opinnot Helsingin yliopistossa. Tutkimukseni eteni alusta saakka laajalla kulttuurisella rintamalla, ja vuosien varrella löysin itseni milloin laulamassa Faltin-konsertissa, milloin esitelmöimässä hänestä. Artikkeleita ja nuottijulkaisujakin ilmestyi. Väitöskirjan merkittävimpänä ”sivutuotteena” voitaneen pitää Kansalliskirjastossa vuosina 2018–2019 järjestettyä Faltin-näyttelyä, jonka vastaavana tuottaja toimin. Faltinin elämäntyötä käsittelevä artikkeliväitöskirja valmistui koronavuonna 2020 – kesäkuussa oli onnekkaasti menossa ajanjakso, jolloin väitöksen ja karonkan sai järjestää lähiyhteyksin.

Väitöksen jälkeen olen jatkanut yleistajuisen Faltin-elämäkerran kirjoittamista, ja myös muita tietokirjahankkeita on vireillä. Tutkimuksellinen mielenkiintoni suuntautuu toistaiseksi ennen kaikkea suomalaisen kulttuurihistorian yhteiskunnallisiin ja poliittisiin ulottuvuuksiin. Aiemmin olen valmistunut Helsingin yliopistosta myös teologian maisteriksi, pääaineena uskontotiede.

Suuri piristysruiske omaan tutkijantyöhöni oli taannoiset Historiantutkimuksen päivät Tampereella, missä oli mahdollista kuulla monia inspiroivia esityksiä ja saada tietoa ajankohtaisista tutkimushankkeista – myös useilta yhdistyksemme jäseniltä. Yhteistyössä on voimaa, pidetään siitä jatkossakin kiinni!

 

Kuva: Jukka Nissinen.

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *