Suomen musiikkitieteellinen seura palkittiin pitkäjänteisestä työstä suomalaisen musiikintutkimuksen yhteiskunnallisen merkityksen edistämiseksi

Tieteellisten seurain valtuuskunta (TSV) on myöntänyt toisen tiedepalkinnoistaan Suomen musiikkitieteelliselle seuralle, joka on tehnyt monipuolista ja pitkäjänteistä työtä suomalaisen musiikintutkimuksen ja sen yhteiskunnallisen merkityksen edistämiseksi. Palkinnot jaettiin 21. maaliskuuta Tieteiden talolla järjestetyssä tilaisuudessa.

Seura palkittiin suomalaisen musiikintutkimuksen editämisestä ja Suomen musiikkielämän hyväksi toimimisesta levittämällä tutkittua tietoa musiikista ja musiikkikulttuureista sekä osallistumalla yhteiskunnalliseen vuorovaikutukseen. TSV:n mukaan seura edustaa musiikintutkimusta koko laajuudessaan, ja edistää kotimaisen musiikintutkimuksen toimintaedellytyksiä aktiivisesti.

Suomen musiikkitieteellinen seura sai kiitosta siitä, että se osallistuu aktiivisesti yhteiskunnalliseen keskusteluun muun muassa julkilausumilla, mielipidekirjoituksilla sekä tuottamalla tausta-aineistoja ja hankkimalla taiteiden tutkimukseen liittyviä tilastoja. Yhdistyksen näkyvin toimintamuoto on suomalaista musiikintutkimusta laajasti yhteen kokoavan Musiikki-lehden julkaiseminen. Vuodesta 1971 alkaen yhtäjaksoisesti neljä kertaa vuodessa ilmestynyt Musiikki on maamme pitkäaikaisin ja ainoa kotimaisilla kielillä julkaistu musiikkitieteellinen aikakauslehti, joka nousi vuoden alusta Jufo-luokituksessa tasolle 2.

Palkintoraadin mukaan Suomen musiikkitieteellinen seura on toiminut ansiokkaasti niin avoimen julkaisemisen, uudenlaisen tiedeviestinnän kuin laaja-alaisen yhteistyön rakentamiseksi.
Palkintosumma on 5 000 euroa.

Palkinnon Tieteiden talolla vastaanottivat Suomen musiikkitieteellisen seuran puheenjohtaja Milla Tiainen, varapuheenjohtaja ja Musiikki-lehden päätoimittaja Tuire Ranta-Meyer sekä hallituksen jäsen ja Musiikki-lehden päätoimittaja Meri Kytö.

”TSV:n tiedepalkinnon ilmaisema tunnustus musiikkitieteellisen seuran työlle merkitsee meille valtavan paljon nykytilanteessa, jossa musiikintutkimuksen asema tiedekentällä on, muiden taiteentutkimuksen alojen tavoin, uhanalainen tai ainakin epävarma, kun alan yksiköitä on viime vuosina karsittu suomalaisissa yliopistoissa. Vaikka supistamista on tehty koulutusinstituutioiden tasolla, suomalainen musiikintutkimus jatkaa silti elämäänsä vilkkaana, monialaisena, poikkitieteellisenä ja kansallisesti sekä kansainvälisesti verkostoituneena”, seuran puheenjohtaja Milla Tiainen kertoi TSVN:n haastattelussa.

Seura on viime aikoina pohtinut, että tulevaisuudessa seuran jo monipuolista toimintaa voisi täydentää nuorille tutkijoille suunnatulla mentorointitoiminnalla.

”Olemme seurassa pohtineet sellaisia uusia toimintamuotoja, jotka tekisivät musiikkitieteelliseen seuraan kuulumisesta entistä mielekkäämpää alamme edustajille aina aloittelevista väitöskirjantekijöistä seniorivaiheen asiantuntijoihin. Yksi esiin noussut kehittämisalue on nimenomaan väitöskirjatutkijoille taikka ylipäätään nuorille tutkijoille suunnattu toiminta ja tuki.”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *